Άρθρα

Δράμα....

Στην Βορειοανατολική Μακεδονία βρίσκεται η Δράμα, η πόλη των αντιθέσεων, των νερών και της απόλυτης φυσικής ομορφιάς. Εκεί που τα τοπία αποτελούν καθημερινότητα των κατοίκων και όχι μόνο μέρος ενός πίνακα. Περιτριγυρισμένη από το βουνό Φαλακρό, που αποτελεί και το σύμβολο της πόλης, τα μοναδικά στη χώρα δάση ερυθρελάτης και σημύδας, καθώς και το δάσος του Φρακτού, το οποίο κηρύχθηκε το 1980 διατηρητέο μνημείο της φύσης και έως και σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, η Δράμα δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως ο πλουσιότερος σε φυσικό περιβάλλον νομός της χώρας. 

Με 40.000 κατοίκους περίπου, η πόλη της Δράμας είναι μια από τις ομορφότερες της Βορείου Ελλάδας. Μία βόλτα στους δρόμους της θα σας πείσει πως αξίζει πραγματικά τον κόπο να την εξερευνήσετε. Ξεκινήστε από το διάσημο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας με τα πυκνά δέντρα και τα τρεχούμενα νερά, που έχει αξιοποιηθεί έτσι ώστε να αποτελεί πλέον στην ουσία ένα πάρκο αναψυχής.


Αν μάλιστα έχετε την τύχη να βρεθείτε στο πάρκο την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα μοναδικό θέαμα. Τα μικρά παιδιά ελευθερώνουν στα νερά του πάρκου μικρά φωταγωγημένα καραβάκια. Πίσω ακριβώς από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από τα τρεχούμενα νερά, βρίσκονται οι παλιές πολυώροφες καπναποθήκες της Δράμας. Πρόκειται για δεκάδες πέτρινα κτίρια τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιούνται και μαζί με μερικά άλλα παλιά αναπαλαιωμένα αρχοντικά της πόλης, δημιουργούν μια γειτονιά που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην πόλη, οδηγηθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, όπου εκτίθενται αντικείμενα και ευρήματα από την Μέση Παλαιολιθική Εποχή. Το Μουσείο αποτελείται από τρεις συνολικά αίθουσες, σε καθεμία από τις οποίες φιλοξενούνται εκθέματα που αντιπροσωπεύουν τη ζωή στη Δράμα ανά χρονικές περιόδους. Το Λαογραφικό Μουσείο Δράμας, που στεγάζεται στο ιδιόκτητο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, φιλοξενεί αυθεντικές φορεσιές από πολλά μέρη της Ελλάδας, καθώς και δεκάδες αντικείμενα της λαογραφικής παράδοσης. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε και το πολιτιστικό κέντρο, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο και λειτουργεί και ως καφενείο. Στην παραδοσιακή αγορά της πόλης, βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το Εσκί Τζαμί. Τώρα πια υπάρχει το Κουρσαμλή Τζαμί στη διασταύρωση των οδών Αρμέν και Αγαμέμνονος, θυμίζοντας την τουρκική συνοικία που υπήρχε παλιά στην περιοχή.

Η Δράμα είναι γνωστή φυσικά και για το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, το οποίο προσφέρεται ακόμα και για αρχάριους σκιέρ. Είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που η Δράμα μετατρέπεται σε ανερχόμενο χειμερινό προορισμό. Στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού βρίσκεται το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις το 1978 από μια ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία. Δυστυχώς, η επίσκεψη στο συγκεκριμένο σπήλαιο επιτρέπεται μόνο την άνοιξη που είναι χαμηλή η στάθμη των νερών. Μια άλλη εκδρομή που αξίζει να κάνετε εκτός πόλης είναι αυτή στο Παρανέστι, μία κωμόπολη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέστου, πλούσια σε φυσική ομορφιά. Τοπία με πυκνά δάση και ψηλά δέντρα εναλλάσσονται με λιβάδια, καταρράκτες και παραπόταμους, μαγεύοντας πραγματικά τον επισκέπτη. Τέλος, οι λάτρεις του κρασιού θα εντυπωσιαστούν από μία επίσκεψη στα διάσημα οινοποιεία της Δράμας, όπου υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής κρασιού αλλά και να δοκιμάσετε κρασιά της περιοχής.